Noctua NH-U12A review: 14 cm prestaties in 12 cm formaat

Door


Conclusie

De Noctua NH-U12A is zonder meer een technisch hoogstandje: voor zijn afmetingen is het de best presterende koeler die we hebben getest. Het rijtje 12cm-koelers dat hem überhaupt kan evenaren is beperkt: de Scythe Mugen 5 PCGH en Ninja 5, de Be quiet! Dark Rock Pro 4 - en alle zijn beduidend breder, waardoor je sneller tegen beperkingen bij het monteren aanloopt. 

Ook maakt Noctua wat ons betreft zijn basisclaim - 14 cm koelprestaties in 12 cm form factor - waar. Weliswaar is het soms nek-aan-nek met de U14S, soms ligt die een neuslengte voor, dan weer een haarbreed achter, in de basis levert de NH-U12A exact wat er wordt beloofd. Dat is knap, want de recente jaren hebben duidelijk gemaakt dat er niet veel rek meer zit in het perfectioneren van luchtkoeling. Ook in de grafieken is te zien hoe dicht de deelnemers bij elkaar liggen.Zeker bij relatief kleine hoeveelheden warmteproductie (65W, zoals een doorsnee mid-range processor levert) zit er amper 3 graden verschil tussen de nummer 1 en de nummer 17. Noctua kiest dan ook voor zo'n beetje de enige overgebleven manier om zich te onderscheiden (naast met montagegemak, afwerking en garantie), en dat is door dezelfde prestatie met een kleiner formaat te leveren.

Noctua NH-U12A

Het is heel knap dat dat gelukt is, maar tegelijkertijd moet dezelfde constatering ons ook doen afvragen voor wie dit product bedoeld is. De voordelen van weinig conflict met omliggende onderdelen heb je ook met een waterkoeler, en bijvoorbeeld een Cooler Master MasterLiquid 240 van nog geen 80 euro is bij 95W en 40 dB(A) 2,7 graden koeler dan de U12A op een socket 115x. Pas bij een socket 20xx wint de U12A het van dat model, met een verschil van 2,1 graden bij 130W / 40 dB(A). Wel doet de U12A het bij maximale rotatiesnelheid van de fans beter dan die waterkoeler - en je moet meer uitgeven dan de 100 euro die de U12A kost, om een waterkoeler te vinden die een lagere temperatuur weet te bewerkstelligen dan deze luchtkoeler.

Daarmee lijkt de voornaamste doelgroep voor de NH-U12A bouwers van relatief compacte socket 20xx-systemen, die geen gebruik willen maken van waterkoeling. Dat is wat je noemt een niche. Beschouwen we de NH-U12A in vergelijking met andere goede 12 cm luchtkoelers, dan kunnen we vaststellen dat het de beste is binnen zijn afmetingen - maar ook dat je voor (veel) minder geld nog compactere koelers kan kopen die bijna net zo goed presteren, of wat grotere koelers die beter presteren. Daarmee is het, zoals Noctua zelf al aangeeft, een luxeproduct voor de veeleisende gebruiker. Een Excellent Choice award zit er daarmee niet in, maar als beste binnen zijn formaat ongeacht de prijs is een Ultimate Product award op zijn plaats.


Noctua NH-U12A


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Noctua NH-U12A

Socket 1150/1151/1155/1156, Socket 2011/2066, Socket AM4, 1108 gram, 120 mm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

99,90 €

gem. 99,90 €
4 shops, 2x voorraad

Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*