Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

Door


Testresultaten: Beeldscherm

We hebben de schermen van deze Chromebooks zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Dat levert voor de meeste schermen weinig florissante resultaten op, zoals te zien in onderstaande grafieken. Voor de meeste modellen komt dat niet eens doordat fabrikanten er wat betreft kalibratie echt met de pet naar hebben gegooid, al is de grijskalibratie zeker niet uitmuntend te noemen. Een groter probleem is dat de schermen technisch niet in staat zijn het sRGB-kleurbereik af te dekken. Daardoor worden verzadigde kleuren veel te flets getoond en noteren we dus hoge deltaE-waardes voor kleuren, behalve op de Acer Chromebook Spin 13 CP713 en de Asus Chromebook Flip C434.

  • Max. helderheid
  • Zwartwaarde
  • Contrast
  • DeltaE kleur
  • DeltaE grijs

De maximale helderheid van de meeste schermen zit tussen de 200 en 250 cd/m². Dat is voldoende, maar houdt bepaald niet over. Wanneer je er buiten met veel omgevingslicht mee wil gaan werken, zijn de panelen van deze Chromebooks maar moeilijk afleesbaar, behalve opnieuw de Acer Chromebook Spin 13 CP713 en de Asus Chromebook Flip C434. Die laten met een maximale helderheid van ongeveer 350 cd/m² een beter resultaat zien. Voor wat betreft contrast en kijkhoeken scoren de meeste schermen een ruim voldoende dankzij het gebruik van IPS-technologie. De Asus Chromebook C423N is de uitzondering: daarin zit een TN-paneel en dat is in bijna alle opzichten veruit inferieur.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*