Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

Door


Testresultaten: Systeemprestaties

De meeste onderdelen van onze vaste benchmarksuite voor convertibles kunnen we op deze Chromebooks niet draaien. Gelukkig kunnen de systemen tegenwoordig wel Android-benchmarks draaien om een indruk te krijgen van het prestatieniveau. In de vorm van CrXPRT is er nu ook een benchmark specifiek gericht op Chromebooks, die voor het berekenen van de totaalscore taken simuleert die je met zo'n apparaat uitvoert. WebXPRT is een soortgelijke, webgebaseerde benchmark.

  • CrXPRT 2015 Totaalscore
  • WebXPRT 2015 Totaalscore

De resultaten van de laatste twee tests zijn eigenlijk weinig verrassend als we de specificatielijst van de deelnemende systemen er even bij pakken. Het snelst zijn logischerwijs de twee systemen die zijn uitgerust met een Intel Core-cpu uit de Kaby Lake-R-serie, waarbij de HP Chromebook x360 14-da0500nd met zijn quadcore i5-processor de Chromebook Spin 13 CP713 met een dualcore i3-cpu op zijn beurt weer verslaat. Asus' Chromebook Flip C434 met zuinige, passief gekoelde maar ook vrij recente Amber Lake-cpu, komt als derde over de streep. Daarna volgen op ruime afstand alle andere machines met een oudere ultrazuinige cpu van Intel, die blijkens de tests ongeveer half zoveel rekenkracht bieden als de snelste drie. Op de laatste plaats eindigen de Lenovo Chromebook C330 (als enige uitgerust met een Arm-cpu van Mediatek) en de Dell Chromebook 11 3189 (die over een nog oudere processor beschikt).

  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi

In Geekbench 4.1 komen de systemen in grofweg dezelfde slagvolgorde over de streep, al doen de Acer Chromebook 514 en de Lenovo C330 het in deze test opvallend goed. De eerste beschikt over twee extra cores ten opzichte van de meeste concurrenten in het budgetsegment, terwijl de C330 met zijn Arm-cpu geen extra vertaalslag hoeft te maken voor deze Android-app, wat de andere systemen hindert. Zoals geschetst op de individuele productpagina's, voldoen ook de systeemprestaties van de goedkopere convertibles door het lichte OS, tenzij je graag veel Android-apps wil gaan draaien of wil experimenteren met Linux-programmatuur. Dan kun je toch beter een iets zwaarder systeem kiezen.

  • Seq.read
  • Seq.write
  • Random read
  • Random write

Alle geteste Chromebooks zijn relatief snel opgestart. Vooral de machines met een vlugge cpu zijn rap: die zijn binnen tien seconden klaar voor gebruik.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*