Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

Door


Conclusie

Met een Chromebook koop je voor een klein bedrag een redelijk compleet uitgeruste laptop of convertible, waarop je vloeiend kunt werken. Natuurlijk moet je voor bepaalde software nog steeds uitwijken naar een Windows-systeem, al hebben opeenvolgende updates aan Chrome OS de mogelijkheden inmiddels behoorlijk verruimd. Bovendien heb je met een even betaalbare Windows-laptop uiteindelijk ook weinig aan de grotere keuzevrijheid van Microsoft’s OS. De kans dat een veeleisend programma op zo’n systeem prettig zal draaien, is uiterst gering.

We concludeerden in het oorspronkelijke magazine-artikel nog dat twee modellen boven de concurrentie uitstaken als beste koop: de Acer Chromebook CB514 en de HP Chromebook x360 14. Voor deze publicatie hebben we echter twee nieuwe modellen ontvangen van Asus. De Chromebook C423 vormt een concurrent voor de Chromebook CB514, de Chromebook Flip C434 gaat qua prijs en uitvoering de strijd aan met de HP Chromebook x360 14.

Asus Chromebook Flip C434TA-E10013

Voor wat betreft de strijd tussen de eerste twee exemplaren, de Acer Chromebook CB514 en de Asus Chromebook C423N, beoordelen we de Acer Chromebook CB514 nog steeds als beste. Je betaalt voor het model van Acer weliswaar iets meer, maar krijgt daarvoor ook betere systeemprestaties, een steviger behuizing, een prettiger toetsenbord en een veel beter scherm. Vooral op dat laatste aspect scoort de machine van Asus bedroevend slecht. Wel biedt de Chromebook C423N een in sommige gevallen betere accuduur.

Asus wint het met de Chromebook Flip C434 wel van de concurrent van HP, de Chromebook x360 14. Wil je wel een convertible en heb je ook behoefte aan wat meer snelheid, dan koop je met de Chromebook Flip C434 een fraai kleine convertible met een stevige behuizing, relatief rappe hardware en een voldoende accuduur. Het model van HP gaat langer mee, maar is ook beduidend zwaarder, terwijl het display tegenvalt. Dat heeft Asus veel beter voor elkaar. Het scherm van de Chromebook Flip C434 biedt in vergelijking met de concurrentie uitstekende eigenschappen en een goede afstelling.

Zowel de Acer Chromebook CB514 als de Asus Chromebook Flip C434 ontvangen kortom een Excellent Choice award. Voor de Acer Chromebook Spin 13 houden we het bij een eervolle vermelding: hij biedt door zijn fraaie scherm een nog betere gebruikservaring, en de Wacom-pen ondersteuning is een mooie extra voor creatieve gebruikers, maar de magere configuratie voor geheugen en opslag, alsmede het minder stevige scharnier zorgen ervoor dat we de vraagprijs te hoog vinden.


Acer Chromebook CB514
Asus Chromebook Flip C434


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*