Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

Door


Chrome OS wordt volwassen

Chrome OS mag minder uitgebreid zijn dan Windows, gebruiksvriendelijk is het OS wel. Klap je de Chromebook open, dan start het systeem direct op. Er zijn nog geen Chromebooks met ingebouwde vingerafdrukscanner, maar je kunt wel sneller inloggen via een gekoppelde Android-smartphone. In vergelijking met Windows oogt de interface van Chrome OS ronduit kaal. Alleen het hoogstnoodzakelijke is aanwezig en de Launcher, het Google-equivalent van de startbalk, wordt automatisch verborgen. Met een druk op de ‘Zoeken’-toets, die bij de Chromebooks in plaats van ‘Caps Lock’ is te vinden, start je snel een zoekactie naar apps, documenten of op internet. Standaard zijn maar een paar apps geïnstalleerd, waaronder een tekstverwerker en Google Drive. Een Chromebook is immers gericht op het werken in de cloud: je documenten worden online opgeslagen, waarvoor je bij aanschaf van het systeem gratis twee jaar 100 GB ruimte krijgt.


Het bureaublad van Chrome OS op de Asus Chromebook Flip C434.

De lichte programmaatjes voor Chromebooks, die je verkrijgt via de Chrome Web Store, vereisen niet alleen weinig processorkracht: ze hebben ook nauwelijks opslagruimte nodig. Soms behelst de ‘app’ niets meer dan een icoon op het startscherm plus een link naar de website, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Spotify. Het nadeel van die benadering is uiteraard dat de app stopt met werken zodra je internetverbinding wegvalt. In tegenstelling tot wat soms over een Chromebook wordt gedacht, zijn er echter genoeg apps die wel offline blijven werken. In de Web Store staat duidelijk aangegeven of dat het geval is. Middels de extensie ‘Offline Documenten’ kun je ook documenten op Google Drive offline beschikbaar maken, ‘Gmail Offline’ doet hetzelfde voor mail.

Duidelijk updatebeleid

Chrome OS is druk in ontwikkeling. Iedere paar weken is er wel weer een nieuwe update, die automatisch op de achtergrond wordt gedownload en toegepast. Er is dus geen sprake van lange wachttijden of dwingende verzoeken om het systeem te herstarten, een bekende irritatie voor wie met Windows 10 werkt. In tegenstelling tot bij Android-apparaten komen updates bovendien snel beschikbaar en is voor alle computers met Chrome OS duidelijk tot wanneer ze ondersteund worden. De 'Auto Update Expiration'-datum kun je vinden op deze pagina van Google en gaat in 6,5 jaar vanaf het moment dat de chipset in het apparaat voor het eerst beschikbaar kwam. Niet alle apparaten in deze test hebben een even recente chipset, wat zijn weerslag heeft op de ondersteuningsperiode. We hebben die in onderstaande tabel nog even op een rijtje gezet. Merk overigens op dat het niet zeker is dat de updates onmiddelijk ophouden als de einddatum is bereikt - wel dat het vanaf dan ieder moment afgelopen kan zijn.

  Updates tot minimaal
Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG november 2023
Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-39C5 juni 2024
Asus Chromebook C423N november 2023
Asus Chromebook Flip C434TA-E10013 juni 2024
Dell Chromebook 11 3189 februari 2022
HP Chromebook x360 11-ae021nd november 2023
HP Chromebook x360 14-da0500nd juni 2024
Lenovo Chromebook C330 juni 2022

Meer apps via omwegen

Een van de belangrijkste features die over de jaren is toegevoegd, is de mogelijkheid om Android-apps te draaien op een Chromebook. Via de bekende Play Store kunnen Chrome-apparaten meeliften op het brede softwareaanbod voor dat systeem. Online-diensten en bedrijven die geen Chrome-extensie of Web App hebben, vind je vaak wel in de Play Store.

Vorig jaar openden de Chrome-ontwikkelaars nog een tweede omweg richting meer apps: een speciale container voor Linux-applicaties. De functie bevindt zich nog in de bètafase, dus je moet hem eerst inschakelen in het instellingenmenu. De Lenovo Chromebook C330 in deze bespreking biedt hier überhaupt geen ondersteuning voor. Het werken met Linux is voorts nog vooral bedoeld voor ontwikkelaars, maar als je je weg op de command-line kent, zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Mocht je gedacht hebben om je Chromebook om te toveren tot spelmachine door Steam te installeren: de container biedt vooralsnog geen audio- en videoversnelling.

Bij het installeren van Android- en Linux-apps moet je er rekening mee houden dat deze oorspronkelijk niet zijn bedoeld voor een Chromebook. Bij Android-apps zie je dat bijvoorbeeld aan de interface: soms zijn bedieningselementen wat overbemeten. In tegenstelling tot de webapps uit de Web Store draaien Android- en Linux-programma’s lokaal, wat betekent dat de beperkte opslagruimte van je Chromebook snel vol kan lopen. Gelukkig kun je de opslag bij veel systemen eenvoudig uitbreiden via een (micro)SD-kaartje. Heb je een goedkopere Chromebook gekocht, dan kunnen zwaardere Android- en Linux-apps de beperkte rekenkracht van het systeem bovendien snel overvragen. Op de luxere modellen met Intel Core-processor speelt dat minder.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*