Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

Door


Dell Chromebook 11 3189

Dell’s Chromebook 11 3189 draait al mee sinds medio 2017. Je ziet dat bijvoorbeeld terug aan het ontbreken van multifunctionele usb-c poorten. De verbinding met externe beeldschermen verloopt zodoende middels hdmi, opladen via een propriëtaire poort. Wel heeft het op onderwijs gerichte apparaat als enige testdeelnemer nog een handige fullsize sd-kaartlezer.

Dell Chromebook 11 3189

De interne specificaties van de Chromebook 11 3189 zijn eveneens minder recent. Het apparaat wordt aangedreven door een dualcore Celeron N3060, gebaseerd op de Airmont-architectuur uit 2015. In synthetische tests liggen de prestaties zo’n 20 procent onder de vergelijkbare, maar nieuwere Celeron in de HP Chromebook x360 11. Ook met de oudere hardware van de Chromebook 11 valt in praktijk nog steeds vloeiend te werken – alleen in directe vergelijking met andere Chromebooks valt wat meer vertraging op. Zwaardere Android-apps of 4K-video gaan deze Dell wel duidelijk boven de pet. Bovendien loopt de ondersteuning eerder af: Google belooft nog zo’n 3 jaar support.

In vergelijking met de andere geteste onderwijs-Chromebooks is de Chromebook 11 duurder. Ons testmodel met 64 GB opslagruimte kost bij Dell maar liefst 638 euro, de verder identieke 32 GB-variant (waarvan je hieronder het prijsoverzicht aantreft) is met gemiddeld 432 euro veel goedkoper. Je ziet de hogere aanschafprijs wel terug aan de constructiekwaliteit. We kunnen ons voorstellen dat niet iedere scholier blij wordt van het erg degelijke en zakelijke design, stevig is het matte plastic wel. In de behuizing zit maar weinig flex. Grote rubbers op de onderkant voorkomen dat de convertible gaat schuiven en mocht het toch tot een valpartij komen, dan voorkomen de netjes aansluitende rubberachtige stootranden verdere schade. Over de stevige, directe aanslag van het morsbestendige toetsenbord waren de meningen op de redactie verdeeld, het touchpad had wat ons betreft groter gemogen. Leuk detail is tot slot het ‘Activity Light’ op de kap, een driekleurig ledje dat de digitale versie van een opgestoken vinger kan vormen.

  • Dell Chromebook 11 3189
  • Dell Chromebook 11 3189
  • Dell Chromebook 11 3189
  • Dell Chromebook 11 3189


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*