Apple iPad Mini (2019) review: de beste kleine tablet weer iets beter

Door


Software

Zoals we al bespraken in de uitgebreide vergelijkende review van de Apple iPad Pro, de Samsung Galaxy Tab S4 en Microsoft Surface Pro 6, heeft Apple met iOS een sterke troef in handen voor tabletgebruikers. Waar tablets met Android je nogal eens apps voorschotelen die eigenlijk voor de smartphone zijn bedoeld, en Windows je juist programma's biedt die beter werken op een desktop of laptop, zien we bij iOS meer apps die goed gebruik kunnen maken van de extra mogelijkheden die een tablet je biedt en tegelijk ook een goede ervaring bieden voor het grotere aanraakscherm. Sommige apps zijn qua featureset zelfs al even compleet als de desktopvariant die voor Windows wordt geleverd. De makers van AutoCAD en Photoshop hebben bijvoorbeeld aangekondigd dat er in 2019 feature-complete versies van die apps zullen verschijnen. Of dergelijke krachtige apps ook op de iPad Mini zullen draaien is nog de vraag - de iPad Pro heeft niet voor niets een nog krachtiger processor meegekregen en bovendien is het kleinere scherm van de iPad Mini mogelijk ook een beperking voor degelijke taken.


iOS 12 op de Apple iPad Pro (12,9 inch).

Hoewel je misschien anders verwacht, staat de kleinere schermdiagonaal van de iPad Mini de multitasking-mogelijkheden waarover iOS beschikt niet in de weg. Je vindt op deze kleinste iPad alle mogelijkheden waarmee ook de grotere tabets van het fruitmerk zijn uitgerust. Naast een weergave van een tweede app als een soort zwevende 'widget' kunnen twee apps naast elkaar in 50/50 of 75/25-verhoudingen worden vertoond. Hoewel het scherm kleiner is, heeft het dezelfde resolutie als het paneel van de normale iPad, waarbij ook de schalingsfactor in de software hetzelfde is. Het mag er dus iets priegeliger uitzien, maar eigenlijk past er dezelfde hoeveelheid informatie op het scherm. Op de iPad Air en iPad Pro-modellen biedt het grotere scherm wel meer werkruimte en is het zodoende ook prettiger multitasken.

Het gebruik van een externe muis of trackpad is zoals bekend met iOS niet mogelijk. Dat maakt de ervaring met een iPad toch heel anders dan met een 'echte' pc met virtuele aanwijspijl. Al voor een simpele taak als het selecteren van een stuk tekst houden we graag een muis ter beschikking. Met de iPad Mini verloopt het selecteren van tekst in vergelijking relatief omslachtig, zelfs als je de pen gebruikt.


iOS 12 op de Apple iPad Pro (12,9 inch).

Apple blijft zijn apparaten jarenlang voorzien van nieuwe updates en de iPad-reeks is daarop geen uitzondering. De zes jaar oude tweedegeneratie iPad Mini Retina wordt op dit moment nog steeds ondersteund; alleen voor de eerste versie van de iPad Mini zijn de updates inmiddels afgelopen. Gezien Apple de vijfdegeneratie iPad Mini heeft voorzien van de nieuwste SoC in zijn assortiment, ligt het in de lijn der verwachting dat je ook met dit apparaat weer een aantal jaren vooruit kan voordat de software-updates stoppen.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*