Prik voor de mainstream: 19 voedingen van 400-550 watt round-up

Door


Inleiding

Ga jij je nieuwe pc zelf bouwen en ben je op zoek naar advies over een geschikte voeding? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! We testten 19 atx-exemplaren met een vermogen tussen de 400 en 550 watt.


Als je een voeding van tussen de 400 en 550 watt aan vermogen kiest, kun je deze combineren met een hele reeks aan hardware voor je game pc. De hardware van vandaag de dag is zuinig genoeg dat je met deze kastjes al uit de voeten kunt. Over welke hardware kun je dan nadenken? Zolang je het qua cores binnen de perken houdt, kan dat nog altijd een heel vlot model zijn. Met een Core i7 8700K of 9700K aan de kant van Intel en een Ryzen 5 2600(X) of Ryzen 7 2700(X) van AMD zijn vandaag de dag de meest voor de hand liggende cpu’s wel gedekt. Dan hebben we het over processors die, afhankelijk van het model, tussen de 80 en 140 watt gebruiken onder volle belasting.

Daarmee blijft er nog genoeg over voor de videokaart, die doorgaans meer stroom vereist dan de processor. Opnieuw is het afhankelijk van het gekozen model. Kijken we bijvoorbeeld naar de recent uitgebrachte Nvidia GeForce RTX 2060, dan kun je rekenen op een piekverbruik van 160 watt. Bij andere populaire mainstream modellen zien we licht uiteenlopende waarden. Zo komt een GTX 1060 uit op 120 watt, een GTX 1070 op 150 watt, een RTX 2070 verbruikt maximaal zo’n 170 watt, een RX 580 komt uit op 200 watt en een RX Vega verbruikt al gauw 225 watt.

Ben je van plan om een van deze – of andere – videokaarten in dit segment te gebruiken, dan heb je in de regel dus voldoende aan een voeding van 400 tot 550 watt. Pas met zwaardere kaarten zoals de RTX 2080 (Ti), de RX Vega 64 of de Radeon VII moet je echt naar voedingen met een hoger vermogen gaan kijken.

Prijzen

In dit overzicht van 19 voedingen met een vermogen tussen de 400 en 550 watt lopen de prijzen uiteen van gemiddeld slechts 40 euro voor de Cooler Master MasterWatt Lite 400W tot 145 euro voor de Dark Power Pro 11 550W van Be quiet!. Dit is een behoorlijk breed spectrum. Hoewel niet iedereen te veel zal willen bezuinigen op een voeding (en dat raden we ook sterk af), zal de doorsnee koper evenmin een astronomisch bedrag willen uitgeven aan het kastje dat ‘gewoon zijn werk moet doen’.

We zien dat van deze selectie voedingen de meerderheid gemiddeld minder dan 100 euro kost, maar dan blijft wel de vraag welke exemplaren voor het geld de meest interessante koop zijn. Daarvoor hebben we gelukkig een uitgebreide testprocedure op een professioneel platform.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #1/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*