Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Asus RoG Strix Scope

De vorige maand geïntroduceerde RoG Strix Scope begon zijn leven als 'Strix CTRL'. Het toetsenbord heeft namelijk een extra brede linker controltoets, die - je raadt het al - verbeterde controle in spellen moet geven. In hoeverre je daar iets van merkt zal ongetwijfeld afhangen van je speelstijl. Wel bemoeilijkt de aangepaste lay-out in ieder geval de plaatsing van custom keycaps. De standaard exemplaren, zoals gebruikelijk gemaakt van lasergeëtst ABS, zijn zoals we van Asus kennen wat afgerond. Voor de beschrifting is het hoekige RoG-font gebruikt, waaraan je kunt herkennen dat dit model is gericht op gaming. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dat mooi zal vinden - ook een fabrikant als Razer gebruikt tegenwoordig een meer ingetogen lettertype.

Asus RoG Strix Scope

Met een adviesprijs van zo'n 160 euro (het toetsenbord is nog niet verkrijgbaar in de webshops in onze Prijsvergelijker) concurreert de Strix Scope direct met de oudere Strix Flare. Asus heeft ditmaal gekozen voor een 'floating keycaps'-design met een metalen bovenplaat. Die is op dezelfde manier afgewerkt als de plastic behuizing van de Strix Flare: links en rechts twee verschillende patronen met overdwars een scherpe overgang. Door het metaal maakt het geheel een beduidend luxere indruk. De stevigheid had nog wel iets beter mogen zijn, gelet op de adviesprijs. De behuizing buigt in het midden makkelijker door dan bijvoorbeeld die van de Corsair K70 MK.2, waarmee het toetsenbord van Asus qua prijsstelling direct concurreert. De rgb-verlichting van de toetsen en het RoG-logo aan de rechterkant kun je configureren middels de RoG Armoury II-software. Ook via het toetsenbord zelf kunnen enkele instellingen worden geconfigureerd, waarbij via het ingebouwde geheugen één profiel kan worden opgeslagen. Dat is minder dan bij Corsair en Cooler Master.

Asus RoG Strix Scope

Aan de lay-out van het toetsenbord valt op dat Asus de F1- tot en met F4-toetsen niet van een secundaire functie heeft voorzien, terwijl voor de F5- tot en met F12-toetsen de secundaire functie juist als standaard geldt. Dat is een beetje verwarrend, al kun je het eventueel weer omdraaien via een knop op het toetsenbord. De F12-toets heeft een op het eerste gezicht raadselachtige functie, die al snel wordt opgehelderd als je erop drukt: razendsnel worden alle vensters geminimaliseerd en het systeemvolume gemute. Druk je nog eens, dan wordt alles weer tevoorschijn getoverd. Ook om andere activiteiten dan stiekeme spelsessies te verhullen kon de 'Stealth'-knop nog weleens een uitkomst vormen, al blijkt de mute-functionaliteit een toggle - wanneer je volume al uitstaat wordt het met een druk op deze knop juist weer ingeschakeld. Je bent dus gewaarschuwd.

Over losse media-, applicatie- of volumetoetsen beschikt de Strix Scope helaas niet en ook een pass-through usb-poort is afwezig. Ook met de accessoires is Asus gelet op de adviesprijs een beetje zuinig geweest. Zo vinden we geen polssteun in de doos - iets waar de goedkopere TUF Gaming K7 van dezelfde fabrikant dan wel weer over beschikt. De vier custom keycaps die Asus meelevert voor de wasd-toetsen zijn een teleurstelling: de zilvergrijze toetsen lijken van een afstandje van metaal, maar zijn eigenlijk gewoon van plastic gemaakt.

Asus RoG Strix Scope

Asus voorziet de Strix Scope zoals gebruikelijk van Cherry MX-schakelaars. Blijkens het persbericht zijn er verschillende opties, die waarschijnlijk niet allemaal naar Nederland zullen komen: naast red, blue en brown ook zwart, silent red en speed. Ons testmodel is voorzien van rode schakelaars. De actuatie verloopt iets sneller dan gebruikelijk - gemiddeld wordt op 1,8 mm indrukdiepte een aanslag geregistreerd, terwijl de aanslag iets zwaarder is dan gemiddeld. De gelijkmatigheid is wat minder goed dan Asus' eerdere Strix Flare en RoG Claymore-toetsenborden.

Testresultaten

  • Asus RoG Strix Scope
  • Asus RoG Strix Scope
  • Asus RoG Strix Scope
  • Asus RoG Strix Scope


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*