Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Asus TUF Gaming K7

De TUF Gaming K7 is het enige Asus-toetsenbord in deze bespreking dat niet aan de Republic of Gamers-reeks toebehoort. Dat zie je aan de prijsstelling: met een adviesprijs van 140 euro (ook de TUF Gaming K7 is nog niet te koop) is het tevens het goedkoopste toetsenbord van de fabrikant. Waar Asus zijn duurdere modellen steevast van Cherry-schakelaars voorziet, zitten in het TUF-toetsenbord optische switches. Hoewel Asus ze 'TUF Optical-Mech'-switches heeft gedoopt blijkt het bij nadere beschouwing te gaan om A4Tech LK-schakelaars, dezelfde switches die we ook terugvinden in HP's Omen Sequencer-toetsenbord, dat voor ongeveer hetzelfde bedrag in de winkels ligt. De met optische switches uitgeruste Gigabyte Aorus K9 kost ondertussen een tientje minder.

Asus TUF Gaming K7

In tegenstelling tot de duurdere borden beschikt de TUF Gaming K7, als een van de weinige toetsenborden in dit testveld, bovendien over waterdichte eigenschappen, mogelijk doordat de optische schakelaars geen elektrische contactpunten vereisen. Het toetsenbord heeft een IP56-rating, wat betekent dat het toetsenbord een plens water moet kunnen overleven, net als de Corsair K68 met zijn (minder imposante) IP32-rating. Tegen onderdompeling kan het toetsenbord dan weer niet, in tegenstelling tot de Aorus K9.

Asus TUF Gaming K7

De behuizing van de TUF Gaming K7 weegt slechts 800 gram. Daarmee is het één van de lichtste toetsenborden in deze vergelijking. Net als bij de Asus Strix Scope bestaat de behuizing uit een nogal dunne metalen baseplate, met daaronder een eveneens compact plastic gedeelte. Boven het metaal zitten de toetsen, zoals gebruikelijk, 'zwevend' gemonteerd. In tegenstelling tot bij het duurdere toetsenbord is de metalen plaat van de TUF Gaming K7 niet gebogen. De bouwkwaliteit voldoet, maar het stevigste toetsenbord is de TUF Gaming K7 al met al niet. Net als bij de duurdere Strix Scope geeft het geheel in het midden een beetje mee. Ook voor 140 euro zijn er al genoeg toetsenborden waarbij dat minder gebeurt.

Net als bij de duurdere RoG-toetsenborden is de featureset niet bijster uitgebreid. We vinden geen extra media-, applicatie- of volumetoetsen terug, waar HP's Omen Sequencer bijvoorbeeld wel rijkelijk van is voorzien. In vergelijking met de RoG Strix Scope zijn wat minder secundaire functies aanwezig op de functietoetsen; helaas ontbreekt ook de 'Stealth'-knop. In de doos zit wel een polssteun met een fijne, zachte afwerking, die magnetisch aan het toetsenbord wordt bevestigd. Hoewel de TUF Gaming K7 geen RoG-toetsenbord is, kan de verlichting toch worden ingesteld middels dezelfde RoG Armoury II-software als de duurdere toetsenborden in Asus' lineup. Net als de andere borden beschikt de TUF Gaming K7 bovendien over een stukje ingebouwd geheugen om een profiel te kunnen onthouden.

Asus TUF Gaming K7

De TUF Gaming K7 komt beschikbaar in een variant met lineaire schakelaars, en een variant met tactiele switches die bovendien een klikgeluid produceren, gelijkend aan Cherry MX Blue. Het is prettig dat Asus in tegenstelling tot HP wel een keuze biedt voor niet klikkende switches. De travel van beide soorten 'TUF Opto-Mechanical' switches is wat korter dan Cherry MX-exemplaren, waarbij ook het actuatiepunt eerder wordt bereikt, al op gemiddeld 1,4 mm bij ons testexemplaar. De A4Tech LK-switches in de HP Omen Sequencer vertonen die eigenschap niet. Ons testmodel, voorzien van klikkende tactile switches, noteert zoals beloofd een iets zwaardere aanslag dan we zien bij veel andere toetsenborden, gekoppeld aan een goede gelijkmatigheid.

Hoewel de stabilisatie van grote toetsen prima is dankzij de aanwezigheid van Cherry-stabilisatoren, zit er helaas wat speling in de mount en de bevestiging van de schakelaars, waardoor alle toetsen meer dan gemiddeld heen en weer kunnen bewegen. Die eigenschap blijft een nadeel van dit type schakelaar, want we zien hem ook terug bij andere toetsenborden met A4Tech- of Adomax-switches. Zonde, want het maakt een ietwat goedkope indruk.

Testresultaten

  • Asus TUF Gaming K7
  • Asus TUF Gaming K7
  • Asus TUF Gaming K7
  • Asus TUF Gaming K7


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*