Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Cherry MX Board 1.0

Cherry maakt niet alleen de schakelaars die je in een groot deel van de mechanische toetsenborden terugvindt, het merk levert ook complete toetsenborden af. Daartoe behoren zowel rubber dome-exemplaren als modellen met de eigen MX-schakelaars. Het MX Board 1.0 is een van de nieuwste voorbeelden en is primair gericht op liefhebbers van mechanisch tikgenot. Volgens Cherry moet het model niettemin geschikt zijn voor een spelletje na werktijd doordat je de Windows-toets kunt uitschakelen, maar meer concessies aan de gaming-markt zijn er niet.

Cherry MX Board 1.0

Met een prijs van ongeveer 95 euro is het MX Board 1.0 in potentie een interessante tegenstrever voor de Ducky One 2 Skyline PBT. Evenals het Ducky-toetsenbord beschikt het MX Board 1.0 over een behuizing van mat plastic, maar waar Ducky niet wars is van een kleuraccent, levert Cherry zijn toetsenbord alleen in 'gründlich' zwart. De bouwkwaliteit is uitstekend en de behuizing laat zich maar nauwelijks torderen of indrukken - op dat vlak voelt het toetsenbord van Ducky net wat minder robuust aan.

Ducky slaat dan weer terug als het aankomt op de toetsen; de lasergegraveerde ABS-keycaps die Cherry zoals de meeste fabrikanten monteert, zijn toch minder hoogwaardig. De keycaps lijken iets platter dan gebruikelijk, maar dat is schijn. Achter de toetsen schijnt witte toetsverlichting, waarvan je de helderheid traploos kunt instellen. Helaas laat de helderheid van de Windows-toets en de vergrendelingstoetsen (Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock) zich níet instellen - deze branden altijd voluit of helemaal niet, afhankelijk van of de functie is ingeschakeld. Een mooie manier om de drie extra lampjes te kunnen weglaten en het geheel weer wat strakker te maken, maar zelfs als het niet helemaal donker is, zijn deze toetsen ergerlijk fel.

Cherry MX Board 1.0

Het toetsenbord van Cherry biedt extraatjes die de doorgewinterde typist wellicht handig van pas zullen komen, die je bij Ducky niet treft. Zo stopt Cherry een setje forse rubberen voetjes in de doos, terwijl ook de uitklapvoetjes zijn afgewerkt met een laagje rubberachtig materiaal - iets waarop bij goedkopere (mechanische) toetsenborden helaas nogal eens wordt bespaard. Zodoende staat het toetsenbord erg stabiel op het bureau. In de doos vinden we verder een lekker forse polssteun, die je aan de voorkant aan het MX Board 1.0 kunt vastklikken. Evenals het toetsenbord bestaat de afwerking uit simpel, mat plastic, maar de stevigheid is goed.

Cherry MX Board 1.0

Ons testmodel van het MX Board 1.0 beschikt over bruine MX-schakelaars. Potentieel interessanter is de versie met MX Silent Red-schakelaars, waarmeel het geluid tijdens het tikken - een veelgehoorde klacht in bijvoorbeeld kantooromgevingen - potentieel danig wordt verminderd. Bovendien is de prijs niet hoger dan de MX Brown-editie, wat het een van de goedkoopste toetsenborden maakt met de stille switches. Het model met bruine switches heeft gelet op het type schakelaar een opvallend lichte aanslag, waarbij de standaardafwijking tussen verschillende toetsen gemiddeld uitvalt.

Testresultaten

  • Cherry MX Board 1.0
  • Cherry MX Board 1.0
  • Cherry MX Board 1.0
  • Cherry MX Board 1.0


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*