Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Toetstechniek: Cherry MX en varianten

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. We vinden de MX-schakelaars nog steeds in de meeste mechanische toetsenborden terug: in 26 van de 42 besproken toetsenborden in dit artikel zitten Cherry-switches. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars hebben dat ook en produceren daarbij een klikgeluid.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black
Bruine Cherry-schakelaars.

Om de Chinese concurrentie (zie onder) het hoofd te bieden is Cherry bovendien nieuwe typen schakelaars gaan ontwikkelen met andere eigenschappen. We treffen in deze test naast de klassieke varianten MX Red, Blue en Brown bijvoorbeeld MX Red Silent-, MX Speed 'Silver'- en MX Low Profile Speed-switches. MX Red Silent-switches zijn, de naam zegt het al, een stillere variant van de bestaande Red-switches. Je kunt toetsenborden met 'normale' MX-schakelaars zelf ook stiller maken door er rubberen O-ringen in te stoppen, maar bij de Red Silent-schakelaars zit het dempende materiaal al in de switch zelf verwerkt. MX Speed-schakelaars beloven een snellere respons doordat de actuatie eerder plaatsvindt, op 1,2 mm in plaats van de normale 2 mm. Ook de totale travel is met 3,2 mm korter dan de standaard 4 mm. MX Low Profile Speed-switches hebben diezelfde eigenschappen, maar dit switch-type maakt tevens plattere toetsen mogelijk. Ergonomisch zijn de hoge toetsen van een 'klassiek' mechanisch toetsenbord immers niet optimaal.

Cherry-klonen

Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, TTC, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. Vooral in goedkopere mechanische toetsenborden vinden we geen 'echte' Cherry-switches terug. Van de twaalf modellen die volgens onze Prijsvergelijker nu voor gemiddeld minder dan honderd euro worden verkocht, bevat het merendeel schakelaars die niet van Cherry afkomstig zijn.

Cooler Master CK550 RGB Red Switch
Rode Gateron-switches.

De fabrikanten die de Cherry-switches zijn gaan namaken, hebben meteen ook de kleurbenamingen van Cherry overgenomen, zodat je gemakkelijk weet waar je aan toe bent. Cherry-klonen zijn niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'. Wees je er wel van bewust dat de feedback niet altijd precies overeenkomt met het Duitse voorbeeld. Bij toetsenborden met ‘bruine’ Kaihua-schakelaars in deze test merken we bijvoorbeeld een minder geprononceerde ‘bump’ vóór actuatie. Bij de Gateron-toetsenborden verloopt het indrukken juist soepeler dan bij de ‘echte’ Cherry-switches.

'Eigen' schakelaars

De Vulcan 120 Aimo van Roccat valt op door zijn 'lage' toetsen, maar de fabrikant heeft daarvoor geen MX Low Profile Speed-switches van Cherry toegepast. In samenwerking met TTC, dat al langer schakelaars levert voor Roccat-toetsenborden, heeft Roccat een nieuw type switch bedacht. Deze 'Titan'-switch, die qua opbouw net iets anders oogt dan de Cherry-klonen die TTC al langer levert, biedt een snellere actuatie dan standaard Cherry-schakelaars, op 1,8 mm. De MX Speed-switches registreren zoals gezegd nog sneller een aanslag. Door de aanwezigheid van een standaard Cherry-mount kun je eventueel ook andere toetsen plaatsen geschikt voor Cherry-toetsenborden.

Logitech G413 Carbon
Logitech Romer-G schakelaars.

Ook Logitech en Razer ontwikkelden al een poos zelf schakelaars voor hun mechanische toetsenborden. Zo is de Logitech G513 Orion Spectrum uitgerust met de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door OEM Omron. De Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie (1,5 mm) hebben Romer-G-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Razer's eigen schakelaars, geproduceerd door Kaihua, zijn recent vernieuwd. Nog steeds is de interne opbouw vrijwel identiek aan de switches van Cherry, maar het bevestigingspunt van de toets is nu voorzien van extra materiaal, wat de stabiliteit zou moeten verbeteren. Razer heeft een eigen kleurensysteem ontwikkeld om de feedback aan te duiden. De 'Razer Green'-schakelaars in de BlackWidow Elite lijken qua feedback bijvoorbeeld op blauwe Cherry-switches, terwijl 'Razer Orange' en 'Razer Yellow'-switches qua feedback het meest weghebben van respectievelijk Cherry MX Brown en MX Speed.


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*