Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Toetstechniek: Optische switches, analoge registratie

Het Huntsman Elite-toetsenbord van Razer is niet uitgerust met schakelaars die min of meer een directe Cherry-kloon vormen. Het invoerapparaat is uitgerust met Razers nieuwe 'Opto-mechanical'-switches, waarvan het werkingsprincipe afwijkt van de mechanische schakelaars die we elders aantreffen. Een aanslag wordt bij deze optische schakelaars geregistreerd met behulp van infraroodlicht. Dat zou moeten leiden tot minder vertraging bij herhaalde aanslagen en een langere levensduur vanwege het gebrek aan metalen contactpunten.

Optische schakelaars

Ook de Asus TUF Gaming K7, HP Omen Sequencer en Gigabyte Aorus K9 zijn uitgerust met optische schakelaars. Die worden voor zover wij weten gemaakt door twee verschillende fabrikanten: Adomax en A4Tech. We vinden in het toetsenbord van Gigabyte Adomax 'Flaretech Prism'-schakelaars, terwijl het toetsenbord van HP A4Tech 'Light Strike' (LK)-switches bevat. Ook de TUF Gaming K7 bevat A4Tech LK-switches, al heeft Asus er een eigen benaming voor bedacht ('TUF Optical-Mech Switches'). A4Tech is ook OEM voor Razers 'Opto-mechanical' switches, al verschilt daarbij niet alleen de naam, maar ook de constructie van de standaard LK-switches.

Wooting One Premium
In optische switches (hier zie je de Adomax Flaretech Prism-schakelaars) worden, op het veertje na, geen metalen onderdelen gebruikt.

De schakelaars van A4Tech en Adomax hebben een net wat ander werkingsprincipe. Bij de A4Tech LK-schakelaars zitten sensor en IR-diode geïntegreerd in de switch. Is de toets niet ingedrukt, dan wordt de horizontale lichtstraal geblokkeerd door een plastic uitsteeksel in de plunjer. Druk je de toets in, dan kan de lichtstraal doorschijnen richting de overkant van de switch, waar de sensor is gemonteerd en de actuatie plaatsvindt. Bij de Adomax 'Flaretech Prism'-switches zijn zowel infraroodsensor als diode geïntegreerd op het pcb; de lichtstraal schijnt omhoog richting de keycap. Het licht wordt via een systeem van lenzen en een prisma (waar de switches hun naam aan ontlenen) terug naar de sensor geleid. De prisma is gemonteerd aan de plunjer en kan zo meebewegen met de keycap. In de opstaande positie bereikt het licht de sensor zodoende niet, terwijl er naar mate je de keycap omlaag drukt meer en meer infraroodlicht op de sensor valt.

Analoge invoer

De manier waarop de Flaretech Prism-schakelaars zijn geconstrueerd biedt de mogelijkheid om ook te registreren hoever een toets precies wordt ingedrukt. Daarmee wordt analoge invoer mogelijk, wat bijvoorbeeld in spellen betere controle mogelijk kan maken: met een analoog toetsenbord geef je bijvoorbeeld minder gas door de toets een beetje los te laten, terwijl je met een zachte aanslag die flauwe bocht kunt nemen. Gigabyte doet daar voor zijn toetsenbord niks mee: de Aorus K9 registreert alleen of een toets is ingedrukt, of niet. De tenkeyless Wooting One is een bekend voorbeeld van een toetsenbord dat de Adomax-switches wél gebruikt om analoge functionaliteit te kunnen bieden. In de vorm van de Wooting Two is er nu ook een fullsize-versie van dat toetsenbord, die we voor deze test nog niet hebben ontvangen.


De Aimpad-technologie biedt een groter bereik voor analoge invoer dan Flaretech Prism-schakelaars.

Hoewel de Cooler Master MK850 geen Adomax-schakelaars aan boord heeft, maar 'klassieke' Cherry MX-switches, biedt het toetsenbord toch een vorm van analoge invoer. Het toetsenbord is daarvoor voorzien van Aimpad-technologie, die de mogelijkheid geeft om analoge invoer toe te voegen aan bestaande mechanische schakelaars. Het werkingsprincipe is hetzelfde: ook een toetsenbord met Aimpad-technologie herkent hoe ver een toets is ingedrukt aan de hand van een straal infraroodlicht, die in meer of mindere mate wordt weerkaatst richting een sensor op het pcb, afhankelijk van hoe ver de bovenliggende keycap is ingedrukt.


Onze metingen van het analoge gedeelte van de MK850 in vergelijking met de tenkeyless Wooting One. Links (of boven) de MK850, rechts (of onder) de Wooting One. We hebben in beide gevallen drie toetsen nagemeten; 'A' is blauw, 'W' heeft een oranje lijn en 'S' een gele kleur. De lijnen tonen het verloop van een 0 procent tot 100 procent-registratie.

Bij een Aimpad-toetsenbord moet de analoge sensor voor iedere toets apart worden toegevoegd. Hoewel er in principe geen beletsel is om dat voor alle toetsen op een toetsenbord te doen, heeft Cooler Master er voor de MK850 voor gekozen om maar acht toetsen te voorzien van analoge functionaliteit: 'wasd' en 'qerf'. Bij Wooting kun je iedere toets voor analoge invoer gebruiken. Daarentegen biedt Aimpad-technologie wel een groter bereik voor de invoer: de volledige travel van een toets kan daarvoor worden gebruikt, waar er bij de Wooting One een kleine deadzone is. Tevens belooft Aimpad een nauwkeurigere analoge registratie. Aan de hand van onze metingen bleek dat deels te kloppen: we zagen bij de MK850 inderdaad wat minder variabiliteit tussen verschillende toetsen, waarbij de aanslag meer lineair verliep. Aan de andere kant kwamen we erachter dat de MK850 minder verschillende gradaties van invoer registreert dan het toetsenbord van Wooting.


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*