Dit zijn de beste mechanische toetsenborden (mei 2019)

Door


Constructie, lay-out en keycaps

Naast de mechanische schakelaars in het toetsenbord wordt de kwaliteit van het eindproduct natuurlijk ook beïnvloed door de constructie van de behuizing. Bij veruit de meeste mechanische toetsenborden zitten de schakelaars gesoldeerd op een metalen baseplate. Dat onderdeel maakt dat het toetsenbord veel steviger (en gewichtiger) is dan de meeste 'normale' rubber-dome toetsenborden. Die zijn vaak geheel van plastic gemaakt en kun je daardoor gemakkelijk torderen. Dat komt ook het type-comfort niet ten goede: een in het midden doorbuigend toetsenbord kan wat 'zompig' aanvoelen in gebruik.

Corsair K70 RGB Rapidfire Cherry MX Speed
Bij de Corsair K70 vormt de metalen baseplate tevens de bovenkant van de behuizing.

De baseplate figureert bij veel mechanische toetsenborden tevens als onderdeel van het design van het toetsenbord. Fabrikanten als Corsair populariseerden de afgelopen jaren een 'floating keycaps'-ontwerp, waarbij de gebruikelijke plastic afdekking rondom de baseplate is weggelaten en de toetsen lijken zodoende te 'zweven' boven een laag metaal.

Keycaps: materiaal en opschrift

Ook voor wat betreft de toetsen van een mechanisch toetsenbord, in het Engels ook wel keycaps genoemd, zijn er verschillen in uitvoering te bespeuren. Die zitten hem bijvoorbeeld in het materiaal waaruit de toetsen bestaan. In de meeste gevallen zijn de toetsen gemaakt van ABS-plastic. Hoewel er gradaties in kwaliteit zijn, verslijt dit materiaal over het algemeen nogal snel - veelgebruikte toetsen als de letter 'E' krijgen al snel een glimmend laagje. Toetsen gemaakt van PBT-plastic zijn een stuk duurzamer in dat opzicht. Het hardere materiaal maakt de toetsen lastiger te produceren, wat zich vertaalt in hogere kosten. Zelfs dure toetsenborden hebben zodoende vaak 'gewoon' ABS-keycaps. Slechts drie toetsenborden in deze bespreking zijn (vrijwel) volledig voorzien van PBT-keycaps: de Leopold FC900R PD, de Ducky One 2 Skyline PBT en de Ducky Shine 7. (Vanwege productiemoeilijkheden is de spatiebalk bij het drietal nog steeds van ABS). Van één model, de Corsair K70 RGB MK.2, is tegen een meerprijs een variant beschikbaar met PBT-keycaps. Naast een hogere slijtgevoeligheid onderscheidt PBT zich door een andere textuur: PBT-keycaps voelen iets ruwer aan. De hogere dichtheid van het materiaal beïnvloedt ook de klank tijdens het typen, gekenmerkt door een lagere toonhoogte ('klak' in plaats van 'klik').


Keycaps vergeleken: links die van de Leopold FC660M PD (double-shot PBT), rechts die van de Asus TUF Gaming K7 (lasergegraveerd ABS). Van onderaf is te zien dat de toets van Leopold eigenlijk uit twee stukken plastic bestaat, die tijdens de productie zijn samengesmolten tot één toets. Het exemplaar van Asus is gemaakt van dunner en transparant plastic, aan de buitenkant voor een groot deel voorzien van een ondoorzichtige zwarte coating, op de plek van het opschrift middels een laser verwijderd.

Op drie na beschikken alle toetsenborden in dit overzicht over toetsverlichting. Om de lampjes goed zichtbaar te maken moeten de letters doorzichtig zijn. Bij de meeste geteste toetsenborden is eigenlijk de hele toets gemaakt van doorzichtig plastic, bedekt door een zwarte coating op de plaats waar de letter niet zit. Middels een laser is de zwarte coating op de plaats van de letters verwijderd. Een dergelijke benadering heeft het nadeel dat de verf kan wegslijten of er vuil in het opschrift kan komen, doordat het net iets dieper ligt dan de rest van de toets. Een betere maar ook weer duurdere en daarom minder toegepaste benadering is het fabriceren van de toets uit twee verschillend gekleurde stukken plastic, die tijdens de fabricage naadloos met elkaar versmelten. Deze 'double shot'-keycaps vinden we maar op enkele modellen in de test terug, waaronder de Leopold FC900R PD.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master levert bij de MK750 extra knalpaarse 'gaming keycaps', bovendien gemaakt van duurzamer PBT.

Bij mechanische toetsenborden gericht op gaming stoppen fabrikanten vaker extra 'gaming keycaps' in de doos voor toetsen die je in spellen veel gebruikt, bijvoorbeeld 'wasd'. De extra toetsen hebben een speciale kleur, afwerking of materiaal om ze duidelijk te onderscheiden van de rest van de toetsen. Cooler Master levert bij de MK750 en MK850 bijvoorbeeld een setje knalpaarse 'wasd'-toetsen, die bovendien gemaakt zijn van PBT in plaats van ABS zoals de rest van het toetsenbord. Bij MSI heeft het setje extra toetsen voor de GK60 en GK80-toetsenborden een bovenkant van zilvergrijs metaal, terwijl de onderkant van doorzichtig plastic is gemaakt.

Layout: ANSI versus ISO

Een meer persoonlijke kwestie is de layout, de positionering van de toetsen op een toetsenbord. Die hangt uiteraard samen met het formaat van het invoerapparaat. Zoals gezegd bespreken we in dit artikel alleen fullsize-toetsenborden, maar er zijn ook kleinere exemplaren te koop, waarbij bijvoorbeeld het numerieke gedeelte ontbreekt (tenkeyless, TKL) of bij nog kleinere toetsenborden ook het navigatiecluster en de functietoetsen missen. Ook ergonomie kan een reden zijn om de lay-out te veranderen - bij ergonomische toetsenborden zijn de linker- en rechterkant van het toetsenbord bijvoorbeeld gesplitst of schuin ten opzichte van elkaar geplaatst, om zo de polsen minder te belasten. Ook dit soort modellen zien we in deze bespreking niet terug.

Wel relevant in dit overzicht is het onderscheid tussen een zogenoemde ANSI en een ISO-layout. In veel Europese landen waaronder België is de ISO-layout dominant, gekenmerkt door een kleine linkershift met daarnaast de backslash ('\') en een 'Enter'-toets die twee rijen hoog is. In Nederland is daarentegen de Amerikaanse ANSI-layout dominant.


Een toetsenbord met ISO-layout zoals het Cherry MX Board 1.0 heeft een twee rijen hoge 'Enter'-toets.

Hoewel veel toetsenborden zowel in ANSI- als in ISO-versies worden verkocht, zijn er modellen die je alleen in één configuratie kunt bestellen. Zo zijn de Sandberg Firestorm en het Cherry MX Board 1.0 in deze bespreking alleen verkrijgbaar in ISO-versie, ook in Nederland. Logitech hanteert standaard een lay-out die een kruising vormt tussen ANSI en ISO: de brede linkershift van de ANSI, maar ook de hoge 'Enter' van ISO. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je een van deze toetsenborden overweegt.


Vergelijken

In deze review besproken 41 producten

  Meer producten (41)  

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*