Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

Door


Uiterlijk

De Acer Chromebook Tab 10 meet 238,2 x 172,2 bij 10 millimeter en weegt 550 gram. Niet alleen is het apparaat dikker dan de meeste andere tablets, het gewicht is ook aan de hoge kant. De 9,7 inch iPad (2018) weegt 469 gram en de 10,5 inch Samsung Galaxy Tab S5e is met 400 gram nog lichter. Een duidelijke verklaring lijkt er niet te zijn. De tablet is namelijk van lichtgewicht kunststof en heeft een relatief kleine batterij (waarover later meer). Door zijn afmetingen en het hogere gewicht is de Chromebook Tab 10 niet geschikt voor (langer) éénhandig gebruik.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

De achterkant van de Acer-tablet heeft een ribbelpatroon dat redelijk wat grip biedt. Houd er wel rekening mee dat deze afwerking een snerpende pieptoon produceert als je er met je nagels overheen krast. Op de linkerbovenhoek zit een camera. De onderkant van de tablet huisvest een grote sticker, drie luidsprekers en een usb-c-aansluiting. Op de rechterzijkant zitten alleen twee forse stickers, terwijl op de linkerzijkant meer te vinden is. Bovenin is de aan- en uitknop geplaatst, met daaronder een heel klein lampje dat oranje of groen licht geeft tijdens het opladen van de accu. Je vindt er ook de volumeknoppen en een micro-sd-slot. Een klepje ontbreekt, waardoor de kaartlezer gevoeliger is voor water en vuil. Op de bovenkant van de behuizing tref je een 3,5mm-audiopoort, microfoon en nog eens drie luidsprekers aan.
De aanwezigheid van de 3,5mm-audioaansluiting is niet meer vanzelfsprekend op tablets. Apple schrapte de poort op de iPad Pro 2018-modellen en ook de nieuwere Samsung Galaxy Tab S5e ontbeert de vertrouwde aansluiting.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Het vooraanzicht van de Chromebook Tab 10 is een 9,7 inch display met vrij brede randen aan de boven-, onder- en zijkanten. Op de onderste rand is het Acer-logo geplaatst. Boven het scherm zit een frontcamera. De stereo speakers kunnen hard genoeg om een video te kijken. De geluidskwaliteit is echter niet indrukwekkend. Voor beter geluid kan je een goede koptelefoon of speaker aansluiten via de 3,5mm-poort of bluetooth-verbinding.

Geïntegreerde styluspen

Noemenswaardig is dat de tablet beschikt over een geïntegreerde Wacom-styluspen. Die is horizontaal weggewerkt in de linkerzijkant van het apparaat. De pen, welke slechts een paar gram weegt, schuift eenvoudig in en uit. Bij het uitschuiven toont het display een menu met vijf stylustools. Je kan eenvoudig een screenshot maken, je favoriete notitie-app starten of het vergrootglas of de ‘laserpen’ gebruiken. Deze functies werken prima, wat ook geldt voor de styluspen. Die houdt prettig vast en schrijft en tekent goed.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Het schrijven op het scherm gaat met een kleine maar merkbare vertraging en de pen is voor zover we konden testen niet drukgevoelig. Of je hard of zacht drukt maakt niet uit: je krijgt geen dikkere of dunnere penstreep. De styluspen is dus niet zo geavanceerd als de Apple Pencil of het pennetje van Samsung Galaxy Note-toestellen.

Camera

Bijna elke tablet heeft een camera op de voor- en achterkant, zo ook de Acer Chromebook Tab 10. De camera achterop fotografeert in 5 megapixel. De resultaten maken weinig indruk. Foto’s zijn snel bewogen, hebben weinig detail en tonen fletse kleuren. De camera heeft ook moeite met het daglicht dat door de ramen naar binnen schijnt.


De kwaliteit van de frontcamera is niet om over naar huis te schrijven.

De 2 megapixel frontcamera presteert nog slechter. Selfies ogen erg korrelig, alsof ze geladen worden via een langzame internetverbinding. De beroerde kwaliteit is opmerkelijk, want we vermoeden dat de meeste tabletgebruikers de frontcamera meer gebruiken dan de camera op de achterkant. Een tablet leent zich onder andere voor videobellen, maar de Chromebook Tab 10 laat het afweten.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Tablet, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, 550 gram, Google Chrome OS

Specificaties

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Tablet, Qwerty, Rockchip RK3288, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, Mali-T864, 32 GB, 515 gram, Google Chrome OS

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

745,23 €

gem. 745,23 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*