Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

Door


Testresultaten: Systeemprestaties

De meeste onderdelen van onze vaste benchmarksuite voor convertibles kunnen we op deze Chromebooks niet draaien. Gelukkig kunnen de systemen tegenwoordig wel Android-benchmarks draaien om een indruk te krijgen van het prestatieniveau. In de vorm van CrXPRT is er nu ook een benchmark specifiek gericht op Chromebooks, die voor het berekenen van de totaalscore taken simuleert die je met zo'n apparaat uitvoert. WebXPRT is een soortgelijke, webgebaseerde benchmark.

  • CrXPRT 2015 Totaalscore
  • WebXPRT 2015 Totaalscore

De CrXPRT-test maakt duidelijk dat de Rockchip-processor in de Chromebook Tab 10 niet is opgewassen tegen de chips in traditionele Chromebooks. Dat is niet gek, want die laptops hebben krachtigere hardware. Met een score van 87 eindigt de Acer-tablet onderaan, al wil dat niet zeggen dat hij langzaam is. De WebXPRT-benchmark geeft daar duiding bij. De Chromebook Tab 10 moet het afleggen tegen (duurdere) Chromebooks, maar wint van de geteste Android-tablets. De iPads zijn afwezig omdat ze de test niet ondersteunen.

  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi

In Geekbench 4.1, een andere benchmarktest, scoort de tablet niet hoog. De resultaten zijn vergelijkbaar met een goedkopere Android-tablet. Duurdere tablets en Chromebooks zijn aanzienlijk krachtiger, met de iPad als koploper. De mindere prestaties komen in de praktijk nog duidelijker naar voren. De Chromebook Tab 10 is aan de langzame kant en dat merk je niet alleen bij het opstareten van apps. Ook het wisselen tussen apps, het openen van het instellingen-menu en het simpelweg vegen over het startscherm gaan gepaard met vertragingen. Een vergelijkbaar geprijsde Android-tablet is ook geen snelheidsmonster, maar naar ons idee heeft de Chromebook Tab 10 het zwaarder. Aan de software zou het niet moeten liggen: Chrome OS is lichter dan Android.

  • Seq.read
  • Seq.write
  • Random read
  • Random write

Dat zien we ook terug in de opstarttijd van de Chromebook Tab 10. Hoewel niet in de grafiek meegenomen, start de Acer-tablet veel sneller op dan Android-tablets en iPads. En, best bijzonder, hij is ook vlugger dan de geteste Chromebooks. Die draaien ook op Chrome OS. Mogelijk gebruikt de tablet een nog lichtere versie die dus sneller gereed is.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Tablet, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, 550 gram, Google Chrome OS

Specificaties

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Tablet, Qwerty, Rockchip RK3288, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, Mali-T864, 32 GB, 515 gram, Google Chrome OS

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

745,23 €

gem. 745,23 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*