Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

Door


Testresultaten: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Chromebook Tab 10 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 4500 mAh. Dat is relatief klein voor een tablet met een 9,7 inch hogeresolutie display. De iPad (2018, wifi) en vergelijkbare Samsung-tablets hebben grotere accu’s. Chromebooks, voorzien van iets grotere displays, zijn ook voorzien van grotere accu’s. Acer belooft dat de batterij van de tablet tot 9 uur meegaat op een acculading.

In onze browser accutest zetten we de schermhelderheid op 180 cd/m2 en kijken we hoe lang de batterij het volhoudt. De Chromebook Tab 10 noteert 584 minuten, een gemiddelde score. Er zijn Chromebooks die aanzienlijk langer en korter meegaan voordat ze aan de oplader moeten. Voor Android-tablets en iPads gebruiken we een andere browser accutest. Het verschil is dat de schermhelderheid met 250 cd/m2 hoger is, waardoor de batterij sneller leegloopt. Ter indicatie hebben we de testresultaten van relevante tablets in onderstaande grafiek gezet. Een aantal Android-tablets houden het – mede dankzij hun grotere accu’s – relatief én absoluut langer uit dan de Chromebook Tab 10.

Tenslotte hebben we ook de CrXPRT accutest gedraaid op de Acer-tablet, opnieuw met een schermhelderheid van 180 cd/m2. Vrij opmerkelijk is dat het apparaat onderaan eindigt en dus minder energiezuinig is dan de traditionele Chromebooks. Het verschil met de HP Chromebook 14 is slechts achttien minuten, maar in de browser accutest presteert de Chromebook Tab 10 aanzienlijk beter dan de HP-laptop.

Bij de Acer Chromebook Tab 10 krijg je een usb-c-oplader die anders is dan je misschien denkt. Want waar de meeste tablets geleverd worden met een losse usb-kabel en een compacte stekker, komt de Acer-tablet met een ac-oplader die ook van een moderne laptop had kunnen zijn. De lader pompt maximaal 45W, wat veel hoger is de opladers van Android-tablets en iPads. De accu – die zoals eerder gezegd relatief klein is – laadt dan ook vlot op. Je kan ook een andere USB Power Delivery-oplader (maximaal 45W) gebruiken voor de Chromebook Tab 10. Neem je een andere usb-c-oplader met een lager Wattage, dan duurt het logischerwijs langer voordat de accu weer vol is.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Tablet, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, 550 gram, Google Chrome OS

Specificaties

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Tablet, Qwerty, Rockchip RK3288, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, Mali-T864, 32 GB, 515 gram, Google Chrome OS

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

745,23 €

gem. 745,23 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*