Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

Door


Inleiding

Chrome OS is al langere tijd succesvol op laptops en convertibles, maar tot nu toe verschenen er geen tablets met Google's lichte besturingssysteem. De recent geïntroduceerde Acer Chromebook Tab 10 brengt daarin verandering. De eerste Chrome OS tablet biedt een iPad-achtig schermformaat alsmede een lage introductieprijs. Hoe bevalt Chrome OS op tabletformaat - en is de Chromebook Tab 10 een goede tablet?


Chrome OS is inmiddels een populair alternatief voor Microsoft Windows aan het worden. Nog altijd is het lichtgewicht besturingssysteem gebouwd rondom de Chrome-browser, met de mogelijkheden van Chrome én de aanwezigheid van de Google Play Store die we kennen van Android-toestellen. Het systeem vereist geen al te snelle hardware om toch soepeltjes te raden. Zodoende is Google's OS bijvoorbeeld populair in het onderwijs: studenten worden niet op kosten gejaagd met peperdure systemen. Bovendien is het systeem relatief makkelijk te gebruiken - en niet onbelangrijk, te beheren.

Tot nu toe verschenen vooral Chromebooks, zoals de naam al zegt laptops en convertibles met Chrome OS. Ook kwamen enkele fabrikanten met Chrome OS desktops (Chromebox) en all-in-ones. Het wachten was nog op een tablet met Chrome OS. Dit jaar is het dan zover en brengen Google en partners dit jaar de eerste tablets met Chrome OS uit.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

De Acer Chromebook Tab 10 strijkt met de eer om als allereerste Chrome OS tablet op de markt te komen. Hoewel de naamgevers van Acer er nog niet zo zeker van lijken - 'Chromebook', of 'Tab'? - is de Chromebook Tab toch echte tablet. Een apart toetsenbordgedeelte om 'm toch als een soortement laptopje te gebruiken, is er niet. Het 9,7 inch apparaat gaat met zijn verkoopprijs van 349 euro de concurrentie aan met midrange Android-tablets en de goedkoopste Apple iPad, voorzien van een precies even groot scherm. We zijn benieuwd hoe Chrome OS op tabletformaat bevalt - en eveneens of Acer met de Chromebook Tab 10 een succesvolle tablet weet af te leveren.

Acer Chromebook Tab 10 in het kort

De Acer Chromebook Tab 10 is de eerste tablet met Chrome OS, dat voorheen voorbehouden was aan laptops en mini-pc's. Onze tests en praktijkervaringen wijzen uit dat deze eerste poging niet met vlag en wimpel slaagt. De Chromebook Tab 10 is bovengemiddeld groot en zwaar, de camera’s zijn slecht en de accuduur is niet bijzonder. De geïntegreerde styluspen is een leuke, onderscheidende extra - die niet helemaal lekker uit de verf komt. Bovendien is de tablet traag en dat merk je voortdurend. De Chrome OS-software heeft als voordelen dat je profiteert van de volledige Chrome-browser en de Google Play Store en jarenlang updates. Het besturingssysteem kent echter ook wat onvolkomenheden en opmerkelijke zaken die Google kan (en hopelijk gaat) verbeteren.

  • Groot en zwaar
  • Slechte camera's
  • Matige accuduur
  • ChromeOS nog niet voldoende volwassen voor deze toepassing
  • Geïntegreerde stylus
  • ChromeOS biedt jarenlange update garantie
  • Volledige Chrome browser én Android Play Store

Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Tablet, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, 550 gram, Google Chrome OS

Specificaties

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Tablet, Qwerty, Rockchip RK3288, 4 GB, 9.7 inch, 2048x1536, Touchscreen, Mali-T864, 32 GB, 515 gram, Google Chrome OS

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

745,23 €

gem. 745,23 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*