Eerste 802.11ax smartphone: hoe hard gaat Wifi 6 op de Samsung S10-serie?

Door


802.11ax: de basis 

Gezien het al aangehaalde uitgebreide artikel over wifi, en de vooruitblik op 802.11ax daarin, beperken we ons hier tot een korte samenvatting van wat we mogen verwachten van Wifi 6. 

802.11ax, ook wel High-Efficiency Wireless (HEW) genoemd, is een standaard die door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) is geformuleerd. De ax-standaard wordt sinds kort door de WiFi Alliance die wifi-producten certificeert - ongetwijfeld in een poging te simplificeren -  ook wel aangeduid als Wifi 6. De huidige standaard 802.11ac wordt derhalve Wifi 5 genoemd, 802.11n is 4, en zo verder.

Steeds meer connected devices

Bij een nieuwe standaard voor draadloze radiotransmissie denk je ongetwijfeld eerst aan meer snelheid. Dat is begrijpelijk, al is het belangrijk te beseffen dat je bij een draadloze verbinding altijd afhankelijk blijft van de zwakste schakel. Bij een internetverbinding van 25 Mbit/s heb je niet bijster veel aan een bandbreedte van 867 Mbit/s. Bovendien is de uitdaging van nu en de voorzienbare toekomst vooral dat er significant méér connected devices bij zullen komen. Voldoende snelheid is daarvoor natuurlijk een vereiste, maar misschien nog wel een belangrijker vraagstuk is hoe we al die apparaten tegelijkertijd te woord gaan staan.

Voldoende snelheid is een vereiste, maar een belangrijker vraagstuk is hoe we al die apparaten tegelijkertijd te woord gaan staan.

De aankomende 802.11ax standaard belooft op beide onderdelen een aanzienlijke vooruitgang te bewerkstelligen, met meer snelheid, voor meer apparaten en met een groter bereik. 802.11ax zal net als bij 802.11n het geval was gaan werken op zowel de 2,4 als de 5 GHz band. Wifi 6 zal ondersteuning bieden voor orthogonal frequency division multiple access (ofdma), een techniek die we al kennen van de LTE-standaard (4G). Hiermee kunnen meerdere apparaten gebruik maken van één specifiek frequentiekanaal als ze slechts weinig data verbruiken, waardoor de kans op storing fors afneemt.

Technische vooruitgang

Verder zal 802.11ax standaard gebruik maken van mu-mimo, waar dit bij 802.11ac nog optioneel was, en bovendien zowel voor de down- als uploadlink. Ook wordt de gebruikte qam-techniek behoorlijk opgeschroefd, van de 256-qam die we bij 802.11ac treffen naar 1024-qam bij ax (1024-qam wordt al toegepast bij ac-routers, maar nog niet gestandaardiseerd, onder namen als TurboQAM en NitroQAM). Daar komt bij dat het aantal spatial streams wordt verviervoudigd naar een totaal van 12 datastromen, waarvan vier op 2,4 GHz en acht op 5 GHz. Zodoende zullen er theoretische snelheden mogelijk zijn tussen de 600 Mbit/s (1 stream op 80 MHz) tot ruim 9600 Mbit/s (8 streams op 160 MHz).


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*