Eerste 802.11ax smartphone: hoe hard gaat Wifi 6 op de Samsung S10-serie?

Door


Conclusie

Waar we eerder erg enthousiast werden van de aanzienlijke verschillen in de testresultaten tussen 802.11ac en 802.11ax bij routers, zijn we in dit geval toch een stuk minder onder de indruk. Ja, er zijn wat beperkte verschillen te zien tussen de prestaties van de S10-serie met een ac- en een ax-configuratie. Overigens met name op 2,4 GHz, terwijl op 5 GHz de verschillen overwegend te klein zijn om als significant aan te merken. 

Uiteindelijk moet we vaststellen dat de snelheidswinst van de BCM4375 ten opzichte van toestellen met een 802.11ac adapter nauwelijks significant genoemd kan worden. Bovendien doet het opmerkelijke feit zich voor dat op 2,4 GHz de S10-serie beter presteert met een ax-configuratie dan met een ac-config, terwijl op 5 GHz juist de 802.11ac toestellen Note 9, P30 Pro en de Xs Max lijken te profiteren van een ax-configuratie - terwijl ze dus geen wifi 6 ondersteunen - op de router.

De snelheden zijn onder de streep dus zeker goed, maar niet wezenlijk anders dan op 802.11ac. Mogelijk is dat doordat de toegepaste adapters eerste generatie producten zijn. Echt significante verschillen met 802.11ac zullen we ongetwijfeld op een later moment gaan zien, daar maken we ons geen zorgen over. Al kunnen we waarderen dat Samsung als eerste een 802.11ax chip in een smartphone heeft gestopt, snelheden van 1,2 Gbps in de praktijk blijven voorlopig nog even toekomstmuziek.  


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*