Huawei P30 review: In de schaduw van de 'Pro'

Door


Uiterlijk

Wie denkt dat een smartphone van Huawei qua ontwerp onderdoet voor de modellen van bijvoorbeeld Samsung en Apple, heeft het mis. De P30 heeft een metalen frame met een glazen voor- en achterkant. De behuizing voelt stevig aan en wordt aan beide kanten beschermd door Gorilla Glass. Hoewel het glas er luxe uitziet, heeft het ook een keerzijde. Het glas is glad, zeker als je wat vochtige handen hebt. De kans dat de smartphone uit je hand glipt, is zonder hoesje reëel. De Gorilla Glass-afwerking moet val- en stootschade voorkomen of in ieder geval minimaliseren, maar glas is en blijft kwetsbaar. Bovendien trekt het vingerafdrukken aan. Hier hebben bijna alle glazen toestellen last van. Op de Huawei P30 valt dit mee; de achterkant is geen vingerafdrukmagneet. Een speciale coating vermindert de zichtbaarheid van vingerafdrukken en stof. De voorzijde van de P30 bestaat bijna helemaal uit scherm. Onderin zit een smalle rand en boven is een druppelvormige inkeping geplaatst voor de frontcamera. 

Huawei P30 128GB Black

De linkerzijkant van de smartphone huisvest een simkaartslot. Op de rechterzijkant vind je de aan- en uitknop en de volumeknoppen. Onderop zit naast de usb-c-poort en de luidspreker een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting – die laatste functie ontbreekt op de P30 Pro. Volgens Huawei komt dat omdat de Pro-versie beter bestand is tegen stof en water. Dat toestel heeft een IP68-certificering, terwijl de P30 het moet met een IP53-certificering. Dit betekent dat de smartphone niet volledig stofdicht is en alleen gecertificeerd is tegen verticaal ‘spetterend’ water - een moeilijke omschrijving voor 'regen'.

Huawei P30 128GB Black Huawei P30 128GB Black

Achterop de P30 vinden we een driedubbele camera terug met een flitser en laserautofocus. Ook zie je de merknamen van Huawei en Leica, het fotografiebedrijf dat heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van het camerasysteem. De Huawei P30 ligt door zijn uitstekende cameramodule niet plat op tafel. Dat is vervelend als je typt als het toestel op je bureau of tafel ligt, dan wiebelt hij. Een hoesje biedt uitkomst. In tegensteling tot de P30 Pro kan de P30 niet draadloos opladen – iets waar we bij de accuprestaties dieper op ingaan. Concurrerende en vergelijkbaar geprijsde toestellen van onder meer Apple en Samsung ondersteunen wel draadloos laden.

Huawei verkoopt de P30 in drie kleuren. Wij ontvingen de blauwe versie, door Huawei zelf aangeduid als 'Aurora'. De blauw met groene achterkant verkleurt als je het toestel draait. Deze bijzondere kleurstelling geeft de smartphone een eigen smoel. Er is ook een wit/paarse-variant te koop die Huawei 'Breathing Crystal' noemt. Ook dit toestel heeft een achterkant met kleurverloop. Wie een minder opvallende smartphone prefereert, kan terecht bij de zwarte uitvoering.

Huawei P30 128GB Black


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Huawei P30 128GB Aurora Blue

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

601,20 €

gem. 724,79 €
7 shops, 5x voorraad

Huawei P30 128GB Black

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

546,99 €

gem. 613,13 €
8 shops, 6x voorraad

Huawei P30 128GB Breathing Crystal Blue

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

609,95 €

gem. 688,00 €
7 shops, 5x voorraad

Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*