Huawei P30 review: In de schaduw van de 'Pro'

Door


Software

De Huawei P30 is voorzien van Android 9.0 (Pie) met Huawei’s eigen EmotionUI, doorgaans aangeduid als EMUI. Op de peildatum 6 mei gaat het om EMUI 9.1.0 met de 1 maart beveiligingsupdate. Omdat op de peildatum de veiligheidsupdate van mei is uitgebracht, loopt de P30 twee maanden achter. Huawei belooft om de maand een beveiligingspatch voor zijn P-smartphones voor een periode van drie jaar. Dit is in lijn met de concurrentie. Merken als OnePlus, Google en Samsung beloven echter ook hoeveel grote Android-updates hun toestellen krijgen, en dat doet Huawei niet. Kijkend naar het prijskaartje van de P30 en Huawei’s updatebeleid aangaande voorgaande topmodellen, is het aannemelijk dat de P30 twee updates ontvangt. De eerste wordt Android Q, dat Google dit najaar uitbrengt maar vermoedelijk pas weken tot maanden later op Huawei-toestellen arriveert. Volgend jaar wordt Android R verwacht.

Android 9 Pie en EMUI 9.1

De Huawei EMUI-schil zien we al jaren terug op Huawei-smartphones en -tablets. De softwareschil, inmiddels aanbeland bij versie 9.1.0, lijkt na al die jaren nog steeds verdacht veel op de iOS-software van Apple. Van de icoontjes op het startscherm en het feit dat alle apps standaard op de thuisschermen geplaatst worden tot de veegbaren om acties uit te voeren: Huawei blijft vasthouden aan de Apple-achtige look and feel. EMUI oogt daarom nog steeds weinig origineel en komt heel anders over dan de meer rustige softwareschillen van bijvoorbeeld Samsung en OnePlus. Voor sommigen is de drukke schil een minpunt, maar er zijn ook genoeg gebruikers die tevreden zijn met het uiterlijk van EMUI. Een subjectieve kwestie dus.

EMUI kent een paar pijnpunten waar Huawei helaas weinig tot niets aan verandert. Zo voegt de fabrikant tientallen eigen apps toe, onder andere e-mail en een rekenmachine. De apps doen hetzelfde als de standaard Google-apps en ogen en werken niet beter. Ze komen daarom onnodig over. Nog storender zijn de vooraf geïnstalleerde apps van commerciële partijen als Facebook, Amazon en Booking.com. We schreven het al in onze Huawei P30 Pro-review: deze vorm van reclame hoort gewoon niet thuis op een dure smartphone.

Huawei stopt zijn softwareschil daarnaast vol met allerlei eigen diensten, waar je een Huawei ID voor nodig het. Met zo’n account kan je onder andere bestanden opslaan in de Huawei-cloud, gebruikmaken van Huawei’s eigen appwinkel en thema’s installeren op je P30. Waarom je voor dat laatste een account moet aanmaken, is ons niet duidelijk. Bij de installatie van de smartphone krijg je ook meerdere verzoeken om deel te nemen aan verschillende programma’s die de gebruikservaring zouden verbeteren. Hoewel je hier niet mee akkoord hoeft te gaan, kan je ze niet definitief afwijzen. Je krijgt alleen de optie 'later' te zien. Dat vinden we niet zo netjes.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Huawei P30 128GB Aurora Blue

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

601,20 €

gem. 724,79 €
7 shops, 5x voorraad

Huawei P30 128GB Black

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

546,99 €

gem. 613,13 €
8 shops, 6x voorraad

Huawei P30 128GB Breathing Crystal Blue

Android 9, 128 GB, 6.1 inch, 2340x1080, 40 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

609,95 €

gem. 688,00 €
7 shops, 5x voorraad

Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*