Cooler Master SK621 review: plat, compact, draadloos en toch mechanisch - het ultieme toetsenbord voor onderweg?

Door


Conclusie

De SK621 is op voorhand interessant voor wie een mechanisch toetsenbord wil hebben dat je makkelijk overal naartoe kan meenemen. Zoals Cooler Master belooft gaat dat inderdaad niet ten koste van een aantal graag geziene features op mechanische gaming toetsenborden, zoals rgb-verlichting, een 'floating keycaps'-ontwerp met een geborsteld metalen bovenplaat en n-key-rollover. Net als de fullsize-toetsenborden van het merk beschikt de SK621 over het 'on-the-fly-system', waarmee je macro's en verlichting via het toetsenbord zelf kunt instellen en opslaan. Dat is vooral voor een toetsenbord dat je meeneemt een praktische extra.

De behuizing van de SK621 is lekker plat en erg licht. De constructie is stevig genoeg, al is de SK621 zeker niet het meest robuuste toetsenbord dat we ooit hebben gezien. Jammer is dat er in de behuizing geen uitklapvoetjes zijn aangebracht, een praktische voorziening waarover een aantal low-profile concurrenten nog wel beschikken. We missen bovendien een luikje in de strak vormgegeven onderkant om de accu te kunnen bereiken. De verwachte levensduur daarvan is immers een flink stuk korter dan die van de rest van het apparaat.

Het gevoel van de low-profile MX Red-schakelaars is anders dan dat van de fullsize-exemplaren, vooral doordat de bottom-out sneller wordt bereikt. Dat moet je natuurlijk maar net prettig vinden. Fijn is dat Cooler Master in combinatie met de compacte layout toch ruimte heeft gevonden voor pijltjestoetsen. Niet zo fijn is dat de erg platte keycaps nogal dicht op elkaar zijn geplaatst, wat in de praktijk leidt behoorlijk veel typefouten. Als je een normaal mechanisch toetsenbord gewend bent, heeft de SK621 daardoor een aardige leercurve. Ook voor fans van 'traditionele' chiclettoetsenborden, die Cooler Master hoopt te bereiken, zal de overstap even wennen zijn. Hoewel de SK621 voor een mechanisch toetsenbord behoorlijk plat is, is het in verhouding tot een dergelijk toetsenbord nog steeds erg dik.

Onder de streep brengt Cooler Master met dit product een interessante combinatie van eigenschappen naar de Nederlandse markt: mechanisch, draadloos, low-profile en '60 procent'. Eerder moest je voor een toetsenbord met die eigenschappen op fora rondneuzen om vervolgens in het Verre Oosten te bestellen. We vragen ons echter af hoe groot de doelgroep van het kleine toetsenbordje in praktijk zal zijn. Bovendien heeft de uitvoering van Cooler Master een aantal praktische nadelen. Stel je draagbaarheid niet als hoogste eis, dan zal je waarschijnlijk toch beter uit zijn met een 'normaal' mechanisch toetsenbord. Dat in combinatie met de relatief hoge prijs van 140 euro, gelet op de verdere featureset, maakt dat we de awards dit keer in de kast laten.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Cooler Master SK621

Toetsenbord, Draadloos, Qwerty US / ANSI

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

139,90 €

gem. 139,90 €
1 shop, 1x voorraad

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*