Gigabyte Aorus KD25F review: tactische stap naar 240 Hz?

Door


Inleiding

De Aorus AD27QD was enige maanden geleden een interessante eerste stap van Gigabyte op de markt voor gaming monitoren, en het Taiwanese bedrijf lijkt niet van plan het bij die ene teen in het water te houden. Deze Computex-beurs kondigde het niet minder dan drie nieuwe modellen aan, en de Gigabyte Aorus KD25F is de eerste daarvan die al ons testlab bereikte. 


Gigabyte is de laatste van de drie grote moederbordfabrikanten, die ook gamingmonitoren gaat leveren. Waar Asus van oudsher een groot aanbod aan schermen heeft (zowel voor gaming als voor andere toepassingen) en MSI nadrukkelijk inzet op gebogen monitoren, is Gigabyte nog aan het opbouwen, maar lijkt het dat wel te doen met verschillende paneeltechnologieën. De AD27QD was gebaseerd op een recht ips-paneel, de op Computex aangekondigde CV27Q en CV27F hebben een gebogen va-paneel en de eveneens op de jaarlijkse computerbeurs in Taiwan gepresenteerde Aorus KD25F heeft een recht tn-paneel.

Gigabyte Aorus KD25F

De keuze voor tn bij de KD25F is een logische: het scherm is expliciet gericht op spelers van snelle first person shooters - met als bekendste voorbeeld natuurlijk CS:GO - en dat is een doelgroep voor wie de framerate niet hoog genoeg kan zijn, en voor wie beelden zonder enige ghosting van het hoogste belang zijn. Gigabyte bouwt een nieuwe generatie 240Hz-paneel in, en claimt een minimale responstijd van maar liefst 0,5 ms. Daarmee duikt het dus onder de geldende 'snelste' marketingnorm van 1 ms. We noemen dat nadrukkelijk een marketingnorm, omdat de arbitraire grijs-grijsovergang die fabrikanten hanteren om zo'n claim te onderbouwen zelden overeenkomt met het gebruik in de praktijk. Om dat in kaart te brengen hebben we onze eigen test, waarover verderop meer.

Weinig tactische prijs

Net als bij de AD27QD rept Gigabyte weer over een 'tactical gaming monitor' en die ronkende aanduiding geeft aan dat het scherm een aantal onderscheidende voorzieningen heeft, waaronder met name een ingebouwd circuit dat enige extra functionaliteit mogelijk maakt. Meer daarover lees je op de volgende pagina. In elk geval één ding is níet tactisch aan de KD25F en dat is de prijs: Gigabyte vraagt maar liefst 499 euro voor dit beeldscherm, en dat is veel voor wat in de basis een full hd-monitor is. Inderdaad, het paneel van de KD25F telt 1920x1080 beeldpunten. Eerlijk is eerlijk, ook een RTX 2080 Ti zal in moderne games moeite hebben om überhaupt 240 fps te produceren bij deze resolutie, laat staan in hogere resoluties - maar als je bedenkt dat je zonder veel moeite een 144Hz qhd-gamingmonitor kunt vinden voor minder dan 400 euro, dan is deze vraagprijs alsnog érg stevig. Kijkend naar hoe het andere fabrikanten is vergaan met 240Hz-schermen, kunnen we vaststellen dat de markt niet erg enthousiast is over dit segment zolang de meerprijs zo hoog is. Maar goed, voordat we de eindbalans opmaken, beoordelen we de Aorus KD25F uiteraard op de eigen merites en vergelijken we deze met andere, eerder geteste 240Hz-monitoren.

Gigabyte KD25F in het kort

  • Mogelijk input lag onder 120 Hz
  • Balans responstijd/overshoot niet ideaal
  • Prijs: 499 euro voor een full hd-monitor is te duur.
  • Zeer lage responstijden
  • Veel handige functionaliteit
  • Goede kijkhoeken en kleurweergave

Gigabyte Aorus KD25F kopen

WinkelBeoordelingVPrijsTotaal 
LASystems.be

Betaalmogelijkheden

Bancontact/Mister Cash
0,00 €
Bankoverschrijving
0,00 €
iDeal
0,00 €
Kredietkaart
0,00 €
9 sterren 22
22 op voorraad in magazijn toeleverancier

Door shop opgegeven levertijd:
5-7 dagen
557,51 € 557,51 €
Productprijs
557,51 €
Betaalkosten
0,00 €
Verzendkosten
0,00 €
Totaalprijs
557,51 €
Bekijk


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte Aorus KD25F

25 inch, 1920x1080, 88 ppi, TN, AMD FreeSync, 240 Hz, HDMI, DisplayPort, 0.5 ms, 400 cd/m²

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

557,51 €

gem. 557,51 €
1 shop, 1x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*