Ook slim voor je portemonnee: 26 smartphones tussen de 150 en 250 euro getest

Door


Inleiding

De tijden waarin je serieuze concessies moest doen bij aanschaf van een goedkope smartphone zijn definitief voorbij. Tegenwoordig koop je voor 150 á 200 euro een prima allrounder. Wij testten 26 betaalbare smartphones om het beste toestel voor jou te vinden. 


Kocht je een jaar of twee geleden een smartphone in het budgetsegment, dan wist je van tevoren dat je niet al teveel van het toestel kon verwachten. De gebruikte hardware was duidelijk minder dan die van toestellen die honderd euro meer kostten en de prestaties navenant. Het was de tijd waarin wij nog regelmatig toestellen tegenkwamen die zonder voldoende licht een bijkans zwarte foto produceerden.

Als we het huidige aanbod van budget en mid-range smartphones tussen de 150 euro en 250 euro bekijken, zien we dat de verschillen kleiner zijn geworden. Belangrijker: je krijgt meer voor je geld. Tegenwoordig mag je ervan uitgaan dat ook een toestel van 250 euro voldoende opslagruimte biedt, een behoorlijke accuduur heeft en genoeg geheugen en een fatsoenlijke SoC bevat voor een prettige gebruikservaring.

Nieuwe segmenten

Ten tijde van onze vorige round-up van budget smartphones was er sprake van een lager, midden en hoger segment met duidelijke scheidslijnen. Sindsdien heeft er een verschuiving in de markt plaatsgevonden, waarbij nieuwe segmenten zijn ontstaan. De orde van vlaggenschepen staat uiteraard nog steeds bovenaan, maar deze zijn in prijs dermate omhoog verschoven, dat eronder ruimte ontstond voor een categorie die boven het middensegment staat. Toestellen als de Huawei P30, Samsung S10e en de iPhone Xr zijn zowel qua specificaties als prijs high-end te noemen, ook al staan ze niet bovenaan de pikorde van hun respectieve series.       

Daaronder komt de middenklasse die je eveneens kan opsplitsen in een hoger en lager segment tussen de 250 en 400 euro en 400 tot 600 euro. Zelfs de budgetklasse kent een scheidslijn tussen vakantietoestellen tot 150 euro en serieuzere opties tot 250 euro. De drie hoofdsegmenten zijn dus meer diffuus geworden en hebben in feite elk hun eigen subsegment naar beneden toe gekregen. Dat heeft zeker ook van doen met de in hoge mate competitieve smartphone-markt, waar nu Chinese techreuzen als Xiaomi en Oppo zich ook in het Westen beginnen te roeren, de concurrentie alleen maar verder toeneemt.

26 toestellen tussen 150 en 200 euro

Voor deze vergelijking bekeken we 26 toestellen tussen de 150 en 250 euro op diverse onderdelen, zoals beeldscherm, software, connectiviteit en geheugen, prestaties van SoC en gpu en accuduur. De camera laten we op dit prijspeil buiten beschouwing, wel kunnen we hierover zeggen dat de camera’s op dit prijspunt bij voldoende licht voor gebruik op social media een acceptabel beeld kunnen produceren; ook de prestaties bij weinig licht zijn een stuk beter dan twee jaar geleden. Wel is dat waar deze klasse het snelst door de mand valt: wie serieus wil fotograferen, kan beter in de hogere segmenten gaan kijken, én het uitgebreide artikel over de cameramogelijkheden van mid-range smartphones lezen dat binnenkort op de site zal verschijnen.   

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #2-2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*